Bild: Måns Heidvall och Annica Westman. SibirienLito Stockholm

I vårt arbete med faktadelen i boken var vi förstås tvungna att ta reda på en del saker. Som till exempel det där med att trycka litografi. Hur går det till egentligen?

Ingen av oss har provat på denna teknik med vare sig en “gammaldags” litosten eller den mer modernare varianten med offsetlito. Så då åkte vi och besökte företaget SibirienLito, Stockholm.

Vi träffade Måns Heidvall med erfarenhet av 30 år i yrket, visade oss de olika momenten med offsetplåtarna; upptecknandet, belysningsboxen, färgerna och som till och med satte igång den mäktiga pressen för vår skull. Ingen liten sak. Och det krävdes om jag minns rätt – en lyftkran som körde pressen genom en öppen fönstervägg som sedan sattes upp igen.

Måns har dels drivit Grafiska sällskapets verkstad och dels arbetat som lärare vid Konstakademien, Konstfack samt Valands Konsthögskola.

Tiden gick väldigt fort. Måns och Annica bjöd frikostigt med både fika och tid. De anordnar kurser, visningar och säljer grafik av de konstnärer som de samarbetar med.
http://www.sibirienlito.se/

Ett stort TACK Måns och Annica!

Bild: Tryckpress. SibirienLito Stockholm